20 de nov. 2012

NOTÍCIA DE LA SETMANA



El paracaigudista austríac Felix Baunmgatner es va convertir aquest diumenge en el primer home a trencar la barrera del so en caiguda lliure, més de 1100km/h , sense ajuda mecànica. 


També va batre el rècord del salt més alt mai realitzat , des  de 39045 metres (128.000 peus aprox.) pes sobre la Terra, fins i tot més enllà de l' objectiu marcat,que era de 36576 metres (1200000 peus).


 Normalment, en l'atmosfera terrestre, la velocitat del so és de 1234 Km /h mentre que a l'estratosfera , la velocitat és d'uns 1110 Km/ h per la menor resistència de l'aire, segons va explicar l'equip de la missió . Baumgartner va superar aquesta velocitat .L'aventura va començar als volts de les 17.30 i no va acabar a les 20:07, quan va realitzar el seu salt . Sense pensar-s' ho massa. Li van donar la ordre i ....es va llençar a la base aèria de Roswell, a l'estat de Nou Mèxic (Estats Units); Un bon dimarts d'octubre ja es va suspendre per les ratxes. Quan les ratxes van baixar de 72 km/h fins  a 5 es va iniciar l'experiment.

L' austríac, tenia previst pujar la càpsula sobre les 14:00 tot i que l'operació es va retardar fins a les 16:00 i no va ser fins a 90 minuts més tard quan l' esportista , de 43 anys va iniciar per fi la seva ascensió. Separat el perillós límit dels 800 metres per sota del qual seria impossible reaccionar i obrir el paracaigudes en cas que alguna cosa sortís malament ,tothom es va relaxar .
Va estar -se poc més de dues hores dins d'una nau estirada per un globus d'heli que el va portar a l'estratosfera per llançar-se al buit . El delicat globus , fabricat amb un plàstic de 0,002 cm  de gruix i que obert omplia 16 hectàrees,és deu vegades més prim que les bosses de plàstic que s' utilitzen per congelar
aliments. A més de 39.000metres d'altura , va pujar a una plataforma . En posició delta (com una V) per evitar el frec, en uns 40 segons va aconseguir la velocitat del so (va arribar fins als 1173 km/h enfundat en un vestit que el protegia de les temperatures de menys de 70 graus i que li bullis la sang a causa de la baixa pressió atmosfèrica. Va seguir en caiguda lliure quatre minuts i setge segons abans d'obrir el paracaigudes per arribar plàcidament a terra.
 Havia passat la tensió. Tots els integrants de projecte ja respiraven tranquils després d'uns instants que van generar cert nerviosisme en que l'austríac baixava donant voltes descontroladament. A les 20:17 hores trepitjava terra de nou.
Baumgartner portava cinc anys preparant-se per una tasca en la qual va batre diversos rècords: el de alçada en salt de paracaigudes, el vol en globus tripulat més alt del món i la primera vegada que una persona trenca la barrera del so. Però tot i així no va aconseguir el quart dels quatres rècords que volia batre, la caiguda lliure més alta de la història, que estava en 4 minuts i 36 segons.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada